وبلاگ

روش‌های افزایش مقاومت بتن

روش‌های افزایش مقاومت بتن

مقاومت بتن در ساخت و سازهای عمرانی مسئله‌ی حیاتی است، چرا که کیفیت و دوام سازه‌ها وابسته به آن خواهد بود. تکنیک‌های بهینه‌ی مخلوط کردن و اعمال فشار و حرارت مناسب و استفاده از مواد مرغوب و فیبرهای تقویتی و افزودنی‌های شیمیایی از جمله عوامل تاثیر گذار در افزایش مقاومت و استحکام بتن است. در ادامه این محتوا با برخی از روش‌های رایج افزایش مقاومت بتن و انواع مواد افزودنی جهت استحکام بتن آشنا خواهیم شد.

مواد افزودنی افزایش مقاومت بتن

با توجه به آن که مقاومت بتن ایمنی، استحکام و مقاومت بنا را در پی دارد، آشنایی با روش‌های مختلف افزایش مقاومت بتن بسیار اهمیت دارد. مواد افزودنی یکی از روش‌های رایج است که در این بخش با انواع مواد افزودنی جهت افزایش مقاومت بتن آشنا خواهیم شد.

  • میکروسیلیس
  • روان کننده‌ها
  • ضد یخ بتن
  • ابر روان کننده‌ها
  • زودگیر کننده
  • افزودنی‌های حباب‌ساز

میکروسیلیس

استفاده از مواد افزودنی میکروسیلیس در ترکیب بتن تاثیر بسزایی در مقاومت کششی، خمشی، فشاری، سایشی و ضربه‌ای بتن خواهد داشت. استفاده از سیمانی که حاوی ۷ تا ۱۰ درصد میکروسیلیس است به جای سیمان معمولی اغلب در شرایط گرم آب و هوایی مقاومت بتن را به صورت چشمگیری افزایش می‌دهد و از فرسایش آن پیشگیری می‌کند.

روان کننده‌ها

از دیگر موادهای افزودنی که جهت افزایش مقاومت بتن به کار می‌رود روان کننده‌ها هستند که تاثیر بسزایی بر روی خواص مکانیکی و مقاومت بتن دارند. با افزودن این مواد آب موجود در ترکیب به صورت یکنواخت توزیع می‌شود و بین دانه‌های مختلف بتن قرار می‌گیرد که در نهایت موجب افزایش تراکم بتن و بهبود مقاومت فشاری‌ آن می‌شود.

ضد یخ بتن

دیگر مواد افزودنی که در افزایش مقاومت بتن تاثیر بسزایی دارد ضد یخ‌ها هستند. این نوع افزودنی در شرایط کاهش دما جهت جلوگیری از توقف بتن ریزی در مخلوط‌های بتنی به کار می‌رود. استفاده از ضد یخ سرعت هیدراتاسیون سیمان را افزایش داده و از یخ زدگی بتن جلوگیری می‌کند. علاوه بر آن ضد یخ مقاومت اولیه بتن را سریع‌تر به دست آورده و نگهداری از آندر هوای سرد بهتر صورت می‌گیرد.

فوق روان کننده بتن

ابر روان کننده‌ها که مجموعه‌ای از پلیمرها، سیلیکافو و سوپر پلاستی سایزرها هستند تاثیر قابل توجهی در افزایش مقاومت بتن دارند. ابر روان کننده‌ها در بهبود خواص مکانیکی، افزایش انسجام و کاهش نیاز به آب بتن نقش گذاشته و در نهایت کیفیت و مقاومت بتن را افزایش می‌دهند. استفاده از ابر روان کننده برای استحکام بتن باید با دقت و رعایت نسبت‌ها صورت بگیرد تا بتوان از مزیت و عملکرد ویژه آن برخوردار شد.

زودگیر کننده

از دیگر موادهای افزودنی جهت افزایش مقاومت بتن می‌توان به شتاب دهنده اشاره کرد. با استفاده از این مواد به دلیل افزایش سرعت واکنش‌های شیمیایی در بتن دیگر نیاز نیست که زمان زیادی را در انتظار خشک شدن بتن باشید. استفاده از این موادها در تسریع فرایند ساخت و ساز و کاهش هزینه‌ها تاثیر خواهد داشت.

افزودنی‌های حباب ساز

به کار بردن مواد افزودنی حباب ‌ساز همراه با کاهش آب و حفظ روانی منجر به کاهش نسبت آب به سیمان می‌شود و مقاومت بتن را افزایش می‌دهد. استفاده از افزودنی‌های حباب ساز خواص ضد رطوبتی ذرات سیمان را افزایش می‌دهد اما استفاده بیش از اندازه آن تاخیر زیاد در هیدراتاسیون سیمان را ایجاد کرده و در نهایت ممکن است مقاومت بتن کاهش یابد.

روش‌های افزایش مقاومت بتن

برای افزایش ایمنی و استحکام ساختمان بدون شک باید مقاومت بتن را افزایش داد، شناخت روش‌های افزایش مقاومت بتن به ویژه برای پیمانکاران حائز اهمیت است، اعمال روش‌های مختلف افزایش مقاومت بتن بنای مستحکم، ایمن و مقاوم در برابر خطرات جدی را تضمین می‌کند. در این بخش به برخی از آن‌ها اشاره شده است.

  1. تنظیم نوع و میزان سیمان
  2. تعیین نسبت آب به سیمان
  3. عمل آوری درست و اصولی بتن
  4. تغییر نوع و درجه‌بندی سنگدانه‌ها

تنظیم نوع و میزان سیمان

اولین روشی که برای افزایش مقاومت بتن صورت می‌گیرد تنظیم نوع و میزان سیمان است. نوع سیمان بر اساس نیاز پروژه انتخاب و میزان آن براساس استانداردها مشخص می‌شود. در این روش از سیمان‌های پرتلند و پوزولان که مقاومت بالایی دارند استفاده می‌شود که میزان آن براساس محاسبات آزمایشگاهی و استانداردهای بین‌المللی تعیین می‌شود.

تعیین نسبت آب به سیمان

مقدار آب در بتن به نسبت ۱۵ تا ۲۵ حجم است، استفاده از آب علاوه بر فراهم کردن روانی لازم، شکل و تراکم دادن، امکان ریختن را مهیا می‌کند. با انجام واکنش هیدراسیون که توسط مواد تشکیل دهنده اصلی سیمان انجام می‌شود مقاومت لازمه به دست می‌آید. استفاده بیش از حد از آب روزنه‌ها و حفره‌هایی را تشکیل می‌دهد که کاهش مقاومت و دوام سیمان را در پی دارد.

عمل آوری درست و اصولی بتن

عمل آوری به معنای محافظت، مراقبت و تغذیه در زمان کوتاهی پس از ریخته گری بتن است که در نهایت بتوان با مزیت‌ها و ویژگی‌های مورد نظر به مقاومت مناسبی دست پیدا کرد. عمل آوری‌ها متناسب با شرایط دمایی تغییر پیدا می‌کند به گونه‌ی که در فصل تابستان با استفاده از آب سرد یا یخ و در فصل زمستان با استفاده از بخار، پوشش‌های مرطوب و مواد شیمیایی آبساز مقاومت بتن را افزایش می‌دهند.

تغییر نوع و درجه‌بندی سنگدانه‌ها

از دیگر روش‌های افزایش مقاومت بتن تغییر نوع و درجه‌بندی سنگدانه‌ها است. نوع و کیفیت سنگدانه‌های استفاده شده در ترکیب در این روش بسیار اهمیت دارد. انتخاب سنگدانه‌های سرسخت و مقاوم در نهایت مقاومت بتن را افزایش خواهد داد. بنابراین با انتخاب ترکیب متنوعی از سنگدانه‌ها با اندازه، سایز و خصوصیت‌های مختلف ساختار داخلی را بهبود و مقاومت بتن را به دست آورید.

جمع بندی

مقاوم بودن بتن در ساخت و سازهای عمرانی کیفیت و دوام سازه را تحت تاثیر قرار خواهد داد. اعمال دقیق روش‌های افزایش مقاومت بتن و رعایت نسبت‌ها از مهمترین عواملی است که نقش بسزایی در کیفیت و مقاومت بتن ایفا می‌کند. بنابراین با کسب اطلاعات دقیق از روش‌های مختلف و چگونگی مصرف افزودنی‌ها در بتن، موادی با کیفیت و مقاوم را برای ساخت ساز خود به عمل آورید. حال که با روش‌های مختلف افزایش مقاومت بتن آشنا شده‌ایم با توجه به نیاز و شرایط خود یکی از روش‌ها را جهت افزایش مقاومت بتن انتخاب کنید و یک سازه‌ با کیفیت، ایمن، مستحکم و مطمئن در برابر عوامل طبیعی مختلف بسازید. امیدواریم که مطالب این صفحه کاربردی و مفید فایده واقع گردیده باشد.